Hastighedstest

Hastighedstest

Få hurtigt bredbånd via vores hastighedstest

Hastighedstest tjekker hastigheden på din bredbåndsforbindelse. Gratis service online til at kontrollere hastighed for både download og upload

Hastighedstest er en service, du kan finde mange steder på internettet. En hastighedstest udføres med en bredbåndsmåler, og meningen med testen er, at du på denne måde kan kontrollere hastigheden på din internetforbindelse. Det kan af flere grunde være nyttigt at kende din hastighed, når du er online, især hvis du ikke er tilfreds med den hastighed, du har og gerne vil opgradere din forbindelse.

Får du den lovede hastighed?

Hvis du synes, din forbindelse er langsommere, end den burde være, er det i sig selv en god grund til at tjekke hastigheden. Får du reelt den hastighed, du betaler for? Samtidig kan det ske, at du rent faktisk har den lovede hastighed på din forbindelse, men at du altså alligevel synes, den er langsommere end forventet. I begge tilfælde kan konsekvensen være et skifte til en anden udbyder.

Skift til hurtigere bredbånd

Hvis du ikke er tilfreds med hastigheden på din internetforbindelse, er den logiske løsning at opgradere til en hurtigere forbindelse. Dette kan du naturligvis gøre hos den udbyder, du allerede har abonnement hos. Men hvis du skal opgradere til en hurtigere forbindelse, kan det ofte svare sig at kigge på forskellige udbyderes tilbud og sammenligne priser, service, mulige tillægsydelser og generelle vilkår.

Hastighedstest af både download og upload

Hvorfor snyde dig selv for et godt tilbud, hvis du alligevel skal opgradere? En hastighedstest hjælper dig til at kontrollere din nuværende hastighed, når du er online. Hastighedstesten fortæller dig med ret stor præcision, hvordan din hastighed er for både download og upload. Og begge dele kan være vigtigere, end du måske lige tror. Er du ivrig gamer, er hastigheden for både down- og upload vigtig.

Gratis hastighedstest

De fleste udbydere af bredbåndsforbindelser tilbyder som en gratis service til deres kunder, at de kan tjekke hastigheden på deres bredbåndsforbindelse online på en bredbåndsmåler. Testen udføres altså online, det er gratis, og du kan sandsynligvis udføre den via din nuværende udbyders hjemmeside.

Uafhængige udbydere af hastighedstest

Imidlertid skal du identificere din forbindelse hos udbyderen, inden du kan udføre testen, hvilket betyder, at du ikke kan benytte bredbåndsmåler hos konkurrenter til din udbyder. Desuden kan der måske være en fordel i at benytte en uafhængig udbyder af bredbåndsmåler, og den slags findes også gratis på internettet. Det kan derfor være en god ide lige at tjekke hvilke muligheder, der er for at udføre hastighedstesten.

Test både via kabel, router og antenne

Hastighedstesten kan udføres for alle typer enheder, både stationære og mobile. Men der skal gøres nogle forberedelser til testen, og disse forberedelser er forskellige alt efter hvilken type enhed, du vil teste. Den grundlæggende test udføres på din computer via en kabelforbindelse. Derudover kan du udføre test på dine mobile enheder via WiFi og via antenneforbindelse. Men procedurerne varierer.

Hastighed via kabel

Sagen er, at langt de fleste af os har en bredbåndsforbindelse relateret til vores hjem. Dit abonnement for denne type forbindelse angiver hastigheden for download og upload via en kabelforbindelse. Dette betyder, at du ikke kan forvente at opnå den lovede hastighed via WiFi uanset hvilken enhed, du benytter.

Typen af kabelforbindelse er underordnet

Om du har bredbåndsforbindelse via ADSL, TV-kabel eller fiber, er til gengæld ligegyldigt i denne sammenhæng. Hastigheden på din forbindelse bør i alle tilfælde være den, du abonnerer på. Men du skal altså huske at sætte kablet i din computer for at udføre hastighedstesten for din bredbåndsforbindelse i dit hjem. Dernæst kan du tjekke dine mobile enheder, både via routeren hjemme og via antenne udendørs.

Vær opmærksom på både download og upload

Når du måler hastigheden på din forbindelse, vil du få oplyst hastigheden på såvel download som upload. De fleste udbydere af bredbåndsforbindelser giver hurtigere hastighed på download end på upload. Dette skyldes, at de fleste mennesker i deres hjem har mest brug for hurtig download til for eksempel streaming og til at surfe på internettet. Men faktisk kan hastigheden på upload også være vigtig.

Gaming kræver hurtig upload

Hvis du for eksempel arbejder hjemmefra, kan det måske være nødvendigt at lægge større filer op. Eller måske er du meget glad for gaming, eller du har din egen hjemmeside af den ene eller anden grund. I alle disse tilfælde er det vigtigt også at have en høj hastighed for upload.

Sådan tjekker du hastighed via kabelforbindelse

Tjek din hastighed på computer via kabelforbindelse på denne måde:

  • Først indsætter du internetkabel i din computer og forbinder det til routeren
  • Dernæst frakobler du eventuelle andre enheder tilsluttet routeren, hvad enten via kabel eller WiFi
  • Er computeren forbundet til trådløst netværk skal forbindelsen afbrydes
  • Beskyttelsesprogrammer som antivirus skal også slås fra (husk at slå dem til igen efter teste
  • Din computeren er nu tændt, og du er online hos udbyderen af hastighedstest
  • Alle andre programmer end din webbrowser skal være lukket, og ingen andre websider må være åbne, end den du bruger til at udføre hastighedstesten
  • Klik nu på knappen på skærmen for at starte testen. Normalt tager testen kun få sekunder, og du får besked straks om hastigheden for både upload og download på din enhed

Hvordan er testresultatet?

Hvis resultatet af testen ikke er, som du forventede, kan det skyldes flere ting. Hvis testen viser en langsommere hastighed end den, du abonnerer på, bør du udføre hastighedstesten igen. Faktisk anbefaler de fleste udbydere af bredbåndsmålere, at du tester hastigheden 3-4 gange for at kunne sammenligne resultaterne. Testen er sjældent 100% nøjagtig, men den bør give et retvisende resultat.

Har du fulgt proceduren?

Hvis testen fortsat viser lavere hastighed end den, dit abonnement angiver, kan du naturligvis kontakte din udbyder for at klage. Men du bør tjekke et par ting forinden: Er du sikker på, du har fulgt ovenstående procedure for at udføre testen? Har du for eksempel tjekket, at der ikke er andre i din husstand, der har været online samtidig med, at du udførte testen? Og en ting mere: Hvor gammel er din computer? En ældre model computer er nemlig ikke så hurtig som de nyeste modeller.

Testen hjælper dig til at vælge hastighed

Uanset om resultatet af testen er korrekt eller ikke, kan du selvfølgelig i alle tilfælde være utilfreds med hastigheden på din internetforbindelse. Hvis dette er tilfældet, hjælper hastighedstesten med at guide dig til en hurtigere forbindelse. Du får en temmelig præcis angivelse af hastigheden for såvel download som upload, og hvis du ikke er tilfreds med disse hastigheder, bør du opgradere din forbindelse.

Tjek også mobile enheder

Dine mobile enheder – mobiltelefon, tablet og så videre – kan også hastighedstestes. Men her skal du blot være opmærksom på nogle andre forhold, end når du tester din computer via et kabel. Først og fremmest skal du være klar over, at forbindelsen via WiFi og antenne ikke kan være så hurtig som kabelforbindelsen.

Afstand og blokeringer

Den hastighed, du abonnerer på i dit hjem, er hastigheden målt via en kabelforbindelse, og som nævnt er det ligegyldigt, om kabelforbindelsen er via ADSL, TV-kabel eller fiber. Men WiFi er begrænset på en anden måde, blandt andet fordi afstanden mellem enheden og routeren påvirker signalet. Den generelle regel siger, at afstanden mellem din mobile enhed og routeren ikke må være over 10 meter.

Mange ting kan forstyrre signalet indendørs

Overstiger afstanden mellem for eksempel din mobiltelefon og routeren 10 meter, bliver signalet dårligere og hastigheden lavere. Tilsvarende kan mange bygningsmaterialer forstyrre signalet, især materialer som beton, glas og stål kan påvirke kvaliteten af signalet mellem enhed og router. Også nogle af de elektriske apparater, vi bruger i hjemmet, kan give dårligere signal, eksempelvis el-radiatorer.

Andre forholdsregler

Når du tester hastigheden på din mobile bredbåndsforbindelse indendørs, skal du sikre dig, at du er under 10 meter fra din router, og at der er fri passage mellem din mobile enhed og routeren. Samtidig gælder flere af de andre forholdsregler, som også gælder for test af kabelforbindelse, især at der ikke er andre i husstanden, der er online via den samme router, mens du udfører testen.

Udendørs forholdsregler

Når du er udendørs og vil hastighedsteste din mobile bredbåndsforbindelse, gælder nogle tilsvarende forholdsregler som ved test indendørs, blot tilpasset forholdene udendørs. For det første gælder det, at jo længere afstand, der er mellem dig og den antenne, du modtager signal fra, jo dårligere er signalet.

Du må ikke bevæge dig omkring

For det andet gælder det, at store bygninger og bakker også blokerer signalet. Du må derfor være klar over, at hvis du opholder dig langt fra den nærmeste antenne, og du samtidig er omgivet af enten bygninger i stål og beton, eller du er langt ude i skoven omgivet af høje bakker, ja så har du ikke den optimale hastighed på din bredbåndsforbindelse. Det påvirker også signalet, hvis du bevæger dig, eksempelvis i bil.

Angivet hastighed er ved optimale forhold

På samme måde som for testen af kabelforbindelsen gælder det derfor ved test af hastighed på mobile enheder, at den lovede hastighed er angivet for optimale forhold. Den maksimale hastighed opnår du sjældent, ikke engang derhjemme, hvis du bruger din computer via WiFi og måske fra et andet rum end der, hvor routeren er placeret. Reelt kunne vi alle forøge hastigheden ved at tilslutte computeren til routeren via et kabel. Men der er jo en klar fordel ved at kunne flytte omkring på computeren også i hjemmet.

Skift eventuelt udbyder

Hvis du ikke er tilfreds med hastigheden på din bredbåndsforbindelse, kan det være en ide at opgradere til et abonnement med en hurtigere forbindelse. Det kan være hos din nuværende udbyder, eller du kan vælge at skifte udbyder. En mulighed her er den nye bredbåndsudbyder Fastspeed, der tilbyder en meget hurtig forbindelse med hastighed for download på 1000 Mbit/s til blot 249 kr. pr. måned.