Udbydere

Udbydere

Udbydere af bredbånd i 2020

Udbydere af bredbånd til boligforeninger, private husstande og mobil. Tjek markedet, der spænder vidt, både hvad angår pris, ydelser og kvalitet.

Bredbånd via fiber, telefon eller TV

Udbydere af bredbånd i Danmark tilbyder en bred vifte af services, til boligforeninger, private husstande, erhverv og mobilt. Generelt er boligforeninger og større virksomheder bedst stillet, fordi fiberbredbånd med meget høj hastighed ofte er tilgængelige netop på disse steder, mens private husstande og mindre virksomheder må betale ekstra for at få fiberforbindelsen etableret. Men fiber jo ikke den eneste mulighed.

Bredbåndsforbindelser til internettet kan etableres enten via fibernet, via telefonkabler, eller via antennekablet til TV’et. Dertil kommer, at bredbånd jo også tilbydes mobilt, så du med høj hastighed kan bruge mobiltelefon, laptop og tablet, også når du fx er på farten, i sommerhuset eller på camping.

Hvad skal du bruge din bredbåndsforbindelse til?

Når du vælger udbyder af bredbåndsforbindelse, er det vigtigt, at du gør dig klart, hvad du skal bruge din forbindelse til. Uanset om det er en fast eller en mobil forbindelse, må du nødvendigvis gøre dig nogle overvejelser angående dit forbrug. Hvor stor mængde data har du brug for at kunne down-/uploade, hvor hurtig skal forbindelsen være? Og taler vi mobilt bredbånd: Vælg udbyder, så du er sikker på signal.

Fibernet er stabilt, hurtigt og fremtidssikret

Hvis du bor i en boligforening, hvor der allerede er installeret fibernet i ejendommen, vil som regel være den bedste løsning at få abonnement hos en udbyder af fiberbredbåndsforbindelser. Fiberforbindelser er mere stabile og generelt hurtigere, end traditionelle bredbåndsforbindelser. Desuden giver fiberforbindelse plads til forbedringer og udvidelser i fremtiden, så du på den måde er på forkant med udviklingen.

Bruger du internettet til gaming og streaming?

På den anden side er der så spørgsmålet om, hvad du faktisk bruger internettet til. Hvis du er seriøs gamer, og/eller du bor i en husstand med flere medlemmer, som er på internettet samtidig, så har I brug for en hurtig forbindelse måske på 1000/100 Mbits/s, så I kan streame film, mens der på samme tid spilles.

Bor du alene og bruger kun internettet ganske lidt?

Hvis du derimod bor alene og ikke bruger internettet meget, når du er hjemme – måske kun til e-mails, lidt Facebook og den slags – ja, så vil det være nok med en beskeden hastighed på for eksempel 25/25 Mbit/s. En tredje mulighed kan jo være, at du arbejder hjemmefra, og her vil du nok også skulle have en hurtig forbindelse, måske du har brug for at uploade større dokumenter, endda videofilm nogen gange.

De hurtigste forbindelser er bedst med fiber

Især hvis du har brug for de meget hurtige forbindelser med 500 eller 1000 Mbit/s download, vil en fiberforbindelse være den rigtige løsning, i hvert fald hvis du bor et sted, hvor fibernettet allerede er installeret. Kan du klare dig med lavere hastigheder, betyder det mindre hvilken type forbindelse, du anvender. Både telefon- og antennekabler kan levere varen uden problemer.

Fiber er ikke nødvendigvis dyrere

En anden ting er, at det ikke nødvendigvis er billigere at få bredbåndsforbindelse via telefonkablet end via fibernet. Det afhænger af udbyderen, og af om du har fiber i ejendommen. I boligforeninger bliver det stadig mere almindeligt, at der er installeret fibernet, så du blot skal betale for oprettelse af abonnement.

Private husstande skal betale for fiberkabler

Private husstande må derimod betale ekstra for at få ført fiberkabler ind i huset, og dette kræver desuden, at der er lagt fiberkabler ude i vejen. Fibernettet breder sig ud over Danmark, og mange steder er det tilgængeligt. Du må tjekke det med udbyderen og derpå vurdere, om du synes, det er prisen værd.

Mobilt bredbånd

Hvad mobilt bredbånd angår, er det også her nødvendigt, at du overvejer, hvad du bruger din mobiltelefon, laptop og tablet til. Mobilt bredbånd tilbydes af en række udbydere til forskellige priser, og her varierer priserne både i forhold til hastighed og den datamængde, du ønsker. Desuden er dækningsgraden vigtig.

Hvilken udbyder giver bedst dækning?

Når du vælger udbyder af mobilt bredbånd, må du først og fremmest tjekke, at den pågældende udbyder faktisk kan give dig et ordentligt signal der, hvor du skal bruge mobiltelefonen. Det er ikke så morsomt, hvis I ikke kan bruge det mobile grej i sommerhuset, fordi jeres udbyder ikke har godt signal netop i det område.

Fire mobilnetværk i Danmark

Danmark er et lille land, samtidig højt udviklet også inden for mobiltelefoni. Men de forskellige udbydere af mobilt bredbånd benytter varierende mobilnetværk til at betjene deres kunder. De findes fire mobilnetværk i Danmark, som bruges af udbydere af mobilt bredbånd, men hvert mobilnetværk dækker ikke forskellige områder af Danmark lige godt. Du bliver derfor nødt til at tjekke, om den udbyder, du gerne vil tegne abonnement hos, faktisk kan give dig ordentligt signal, der hvor du skal bruge mobiltelefonen.

Pris og andre vilkår

Foruden alt det nævnte må du naturligvis også sammenligne de enkelte udbyderes priser og vilkår i øvrigt. Nogle udbydere af bredbånd tilbyder et lille sortiment til lave priser, mens andre har stort udvalg og nærmest skræddersyede løsninger til hver enkelt abonnent. Men da også ofte til højere priser.

FullRate tilbyder bredbånd til alle

Et eksempel på en udbyder af bredbåndsforbindelser, der tilbyder at meget bredt udvalg af løsninger er FullRate. Her kan du vælge mellem hastigheder på din bredbåndsforbindelse fra 25-1000 Mbit/s download, og FullRate tilbyder bredbånd både til fastnet og mobil. Bredbåndsforbindelse til fastnet etableres via fiber, telefon- eller antennekabel. Mobilt bredbånd tilbydes i 4G, og dækningsgraden er god over stort set hele landet. Abonnement til mobilt bredbånd tegnes i forhold til hvilke enheder, du skal bruge online.

WAOO fokuserer på fiber

En anden leverandør af bredbåndsforbindelser er WAOO, og her er fokus udelukkende på fiberforbindelser, og udvalget er begrænset til tre typer abonnementer: 100 Mbit/s, 300 Mbit/s og 1000 Mbit/s. WAOO leverer således eksklusivt meget hurtige fiberforbindelser, og deres system er desuden, at hastigheden for henholdsvis up- og download altid er den samme. Desuden giver WAOO garanti for hastigheden, så du altid får minimum den hastighed, du betaler for. Priserne ligger i den lidt højere ende.

Bolignet tilbyder én superhurtig fiberforbindelse

Et tredje eksempel kan være Bolignet, der især leverer bredbåndsforbindelser til boligforeninger. Først og fremmest satser de på fiberforbindelse, og her er konceptet, at der tilbydes én enkelt standardløsning: 1000 /500 Mbit/s. Er der fibernet i ejendommen, hvor du bor, er Bolignet en billig løsning til at få en superhurtig fiberforbindelse. Abonnementet her er på 299 kr. om måneden.