Bredbåndstest

Bredbåndstest

Bredbåndstest – Test din forbindelse nemt og hurtigt

Bredbånd test hvad er det? Hvordan tager man bredbåndstest, og hvorfor skal man gøre det? Læs med her, så du kan få mest ud af din bredbåndsforbindelse

Bredbåndtest drejer sig først og fremmest om at kontrollere hastigheden på din bredbåndsforbindelse. Derfor kaldes en sådan test også for en ‘hastighedstest’. Testen udføres online, og den kan udføres både via din computer, din tablet og din mobiltelefon. For hver enhed du ønsker at teste, er der en række forholdsregler, som skal træffes for at sikre, at din måling bliver korrekt. Men først begrundelsen for testen.

Får du, hvad du betaler for?

Grunden til at udføre en bredbåndstest er umiddelbart den simple, at du gerne vil være sikker på, at du faktisk har den hastighed på din forbindelse til internettet, som du betaler for. En anden grund er, at du måske synes, din forbindelse virker langsom, og hvis du da konstaterer, at du faktisk har den hastighed, du har abonnement på, ja så kan det være en ide at opgradere dit abonnement til en hurtigere forbindelse.

Hastighed varierer i forhold til enhed

Bredbånd test er altså en måde at kontrollere hvilken hastighed, du bevæger dig med, når du er online. Testen viser dig både hastigheden for download og upload. Den hastighed, du bevæger dig med på internettet, afhænger naturligvis af mange forhold, blandt andet dit udstyr, herunder hvilken type enhed du er online på. For at udføre en korrekt test på dit bredbånd skal du derfor være omhyggelig med proceduren.

Hvor kan testen udføres?

Testen kan udføres mange steder på internettet, for eksempel giver de fleste leverandører af bredbåndsforbindelser mulighed for, at du kan teste hastigheden på din forbindelse på deres respektive hjemmeside. Der findes også uafhængige hjemmesider, der tilbyder bredbånd test. Nogle steder vil der være begrænsninger i forhold til at køre testen, hvis testen ikke understøtter bestemte versioner af webbrowsere, ligesom nogle tests ikke kan udføres på bestemte mærker af mobiltelefoner og tabletter.

Koster det noget af lave bredbånd test?

Det er i princippet gratis at teste hastigheden på din bredbåndsforbindelse. Men da du hos flere udbydere af bredbåndsforbindelser skal identificere din forbindelse, når du vil tjekke hastigheden på deres site, betyder det, at dine muligheder for at kontrollere din forbindelse bliver reduceret noget. Men flere uafhængige hjemmesider tilbyder gratis hastighedstest af din forbindelse, uanset hvor du har abonnement.

Vælg enheden, der skal anvendes i testen

Når du vil hastighedstjekke din bredbåndsforbindelse, skal du i første omgang vælge hvilken enhed, du vil teste forbindelsen på. Det er især vigtigt, om det er via kabel, eller om det er trådløst. Der er som bekendt stor forskel på, hvor hurtig internetforbindelsen er, alt efter om du benytter en stationær computer med kabelforbindelse, eller om du er online med din mobiltelefon – også selvom det er via en router.

Hvordan er fremgangsmåden for hastighedstest?

Bredbånd test udføres således altid ved, at du må starte med at vælge den leverandør af hastighedstest, du foretrækker. For eksempel der, hvor du har abonnement, eller hos en uafhængig hjemmeside, der tilbyder bredbånd test. På det enkelte site vil der være instruktioner for fremgangsmåden. Instruktionerne kan være mere eller mindre udførlige og være formuleret lidt forskelligt. Reelt siger de alle omtrent som herunder.

Sådan er proceduren for test på computer

Når du laver hastighedstest på din computer, skal du følge denne procedure:

  • Du skal sætte internetkabel i din computer og forbinde det til din router
  • Du må ikke have andre enheder tilsluttet din router, hverken via WiFi eller kabel
  • Du skal afbryde eventuel forbindelse til trådløst netværk fra din computer
  • Du skal slå beskyttelsesprogrammer som antivirus fra (og huske at slå dem til igen bagefter)
  • Du har nu tændt din computer, og du er online hos den udbyder af hastighedstest, du foretrækker
  • Du har lukket alle andre programmer end din webbrowser, og du har ingen andre websider åbne end den til at udføre hastighedstesten
  • Så klikker du på knappen på skærmen for at starte målingen. De fleste steder taget testen kun få sekunder, og du vil få besked om hastigheden for upload og download på din enhed

Er hastigheden højere end forventet?

Hvis målingen overrasker dig, fordi hastigheden er enten højere eller lavere, end du forventede, er der flere mulige forklaringer. Er forbindelsen hurtigere end den, du har abonnement på, er alt jo godt. Nogle leverandører af bredbåndsforbindelser giver automatisk højest mulige hastighed til deres kunder, uanset abonnementstype. Dette kan i øvrigt være en god ide at tjekke, når du opretter nyt abonnement.

Er hastigheden langsommere end forventet?

Hvis din forbindelse er langsommere end forventet, er sagen mere kompliceret. En umiddelbar grund til en lavere hastighed kan være, at din computer er gammel, simpelthen. Forældet udstyr kan ofte ikke følge med. Hvis dette ikke er tilfældet, kan den langsommere forbindelse skyldes, at en eller flere af de ovennævnte forholdsregler ikke er fulgt, for eksempel at andre i din husstand er online samtidig med dig.

Via WiFi og mobile enheder

Du kan også teste hastigheden via WiFi, og på andre enheder end din computer. Også tablet, mobiltelefon med mere kan tjekkes. Men for det første er det færre udbydere, der tilbyder hastighedstest af mobile enheder, for det andet skal du selvfølgelig huske på, at den hastighed, du opnår via din computer med kabeltilslutning, ikke kan opnås hverken via WiFi eller via mobiltelefonens forbindelse med en antenne.

Omgivelserne påvirker signalet

WiFi vil altid være påvirket af omgivelserne, det samme gælder antennesignalet til mobiltelefonen. Afstanden mellem din enhed og router/antenne påvirker signalet, ligesom visse materialer kan blokere signalet fra såvel WiFi til antenne, for eksempel beton, glas og stål. Desuden har kvaliteten af din enhed betydning for den hastighed hvormed, du kan navigere på internettet. Antennen på din mobiltelefon er vigtig, og ældre elektroniske enheder vil ofte være langsommere i alle tilfælde.

Den lovede hastighed gælder via kabel

Alt dette betyder, at den hastighed, du har tegnet abonnement på for bredbåndsforbindelse i dit hjem, kun gælder ved kabeltilslutning. Du kan ikke forvente nødvendigvis at få samme hastighed via WiFi, selvom det ofte vil være ganske tæt på, hvis omstændighederne er i orden. Det vil sige, hvis du ikke er for langt fra din router, at I ikke er mange, der er online samtidig, at I ikke spiller online og streamer samtidig, og så videre.