Bredbåndsmåler

Bredbåndsmåler

Tjek din hastighed med vores bredbåndsmåler

Bredbåndsmåler på internettet bruges til at foretage bredbåndstest, altså en måling af hastigheden på din internetforbindelse. Det er et gratis redskab.

Bredbåndsmåler på internettet er betegnelsen for en gratis service, der tilbydes mange steder til måling af hastigheden på din internetforbindelse. Bredbåndsmåleren bruges til at udføre bredbåndstest, tit også kaldet hastighedstest. Det er et nyttigt redskab, fordi det på flere måder kan være praktisk for dig at vide, hvor hurtig din internetforbindelse faktisk er. Testen udføres online, og det er nemt at gøre.

Hastighedstest på alle typer enheder

Bredbåndstesten bruges til at måle hastigheden på din bredbåndsforbindelse, og testen kan udføres på alle dine enheder, altså både din computer, din tablet, din mobiltelefon og andre mobile enheder. Inden du udfører testen, skal du forberede dig lidt, og forberedelserne er forskellige for hver enhed, du ønsker at teste. Samtidig er det ikke alle udbydere af denne service, der tilbyder test af hastigheden på mobile enheder. Det mest udbredte er at udføre hastighedstest på kabelforbindelsen til din computer.

Bredbånd via ADSL eller fiber er underordnet

Hvilken type bredbåndsforbindelse du har, er ikke afgørende for at udføre testen. Det er således ligegyldigt i denne sammenhæng om du har internetforbindelse via ADSL eller fiber. Udfører du testen på en mobil enhed via Wi-Fi eller antenne, er der en række særlige faktorer, der spiller ind. Mere om det længe nede.

Kend din hastighed

Den umiddelbart vigtigste grund til at teste hastigheden på din bredbåndsforbindelse er ganske enkel, nemlig at det kan være en fordel at vide, om du reelt har den hastighed, du tror, du har. Altså, har du den hastighed, du abonnerer på? Hvis ikke, kan det være en ide at undersøge sagen. Men inden du kontakter din udbyder for at klage, bør du læse med herunder. Der kan være mange grunde til nedsat hastighed.

Måske skal du opgradere

Der er også andre fordele ved at lave en hastighedstest på din bredbåndsforbindelse. For måske har du oplevet forinden, at din forbindelse ikke er så hurtig, som du godt kunne tænke dig, og hvis du så konstaterer med testen, at du faktisk har den lovede hastighed, kan det være en grund til at overveje at opgradere til en højere hastighed. Og hvad vil det så koste hos din nuværende udbyder?

Måske skal du skifte udbyder

Ændring af dit abonnement kan derfor også betyde skift af udbyder, fordi en hurtigere forbindelse måske kan fås billigere et andet sted. Du kan derfor bruge bredbåndsmåleren til at sikre dig, at du får den hastighed, du ønsker, og du kan anvende resultatet af testen til at overveje et skift af udbyder.

Hastighed for både download og upload

Bredbåndstesten viser dig hastigheden for både download og upload. De fleste abonnementer giver højere hastighed på download end på upload, simpelthen fordi de fleste mennesker til privat brug har større interesse i at kunne downloade hurtigt, først og fremmest til at surfe omkring i cyberspace. Dog gælder det i forbindelse med gaming, at du har brug for høj hastighed også på upload, og i forhold til arbejde er det ofte nødvendigt at lægge større filer op på internettet. Her bliver hastigheden på upload interessant.

Hvad er ‘ping’?

Foruden begreberne download og upload ser man også ‘ping’ nævnt i forbindelse med hastighed på internettet. Ping eller ping-tid refererer til den tid, der går, fra du sender en anmodning til et websted om adgang, til du modtager svar fra dette websted. Man kan kalde det reaktionstiden. Denne tid måles i milisekunder, det tager næsten ingen tid at sende signalet og modtage svar. Men dette må altså ikke forveksles med tiden for download, som er tiden, det tager, før du har hele den pågældende hjemmeside åbnet på din skærm. Men også en lav ping-tid er vigtig, især for folk, der gamer online.

Først skal du finde en bredbåndsmåler

For at udføre bredbåndstesten skal du som det første finde en bredbåndsmåler. Dette gør du ved at søge efter en bredbåndsmåler på internettet via din søgemaskine. De fleste udbydere af bredbåndsforbindelser tilbyder som en gratis service til deres abonnenter, at hastigheden på bredbåndsforbindelsen kan tjekkes online. Du kan derfor som en mulighed kigge hos din udbyder og udføre testen der.

Uafhængige udbydere af gratis hastighedstest

Du skal dog her være opmærksom på, at du skal identificere din forbindelse for at udføre testen. Derfor kan du ikke udføre bredbåndstest hos en konkurrent til din udbyder. Men der findes desuden en hel del uafhængige hjemmesider, der tilbyder gratis hastighedstest af bredbåndsforbindelser. Nogle steder vil du opleve, at testen ikke understøtter alle typer webbrowsere, og der er også nogle udbydere, der ikke kan teste bestemte mærker af tabletter, mobiltelefoner og andre mobile enheder. Du må kigge dig omkring.

Mange forhold spiller ind på hastigheden

Bredbåndstest er således kort sagt en måde til at kontrollere hvilken hastighed, du arbejder med online. Hastigheden er afhængig af mange ting, ikke kun af din udbyder. For eksempel betyder den enhed, du er online på, meget. Der er stor forskel på en computer og en mobiltelefon, men der er også forskelle mellem den ene og den anden computer, eksempelvis vil en gammel computer som regel være langsommere end en ny. Du må derfor tage disse ting i betragtning, når du måler hastigheden på din bredbåndsforbindelse.

Vælg enhed til test

For at udføre en korrekt bredbåndstest er det vigtigt at være omhyggelig med proceduren. Det første vigtige trin er, at du skal vælge hvilken enhed, du vil teste hastigheden på. Fremgangsmåden er forskellig for de enkelte typer enheder, og det mest almindelige er at teste bredbåndshastigheden på en computer.

Forberedelse er vigtig for korrekt måling

Når du har fundet den hjemmeside med en bredbåndsmåler, hvor du vil teste hastigheden på din bredbåndsforbindelse, vil som regel se en række instruktioner for at udføre testen. Instruktionerne kan være formuleret lidt forskelligt, og de kan være mere eller mindre udførlige. Men grundlæggende drejer det sig om at forberede din enhed på testen, så resultatet bliver så korrekt som muligt.

Procedure for test via kabelforbindelse

Hastighedstest på computer via kabelforbindelse udføres på denne måde:

  • Du indsætter internetkabel i din computer og forbinder det til din router
  • Ingen andre enheder må være tilsluttet routeren, hverken via kabel eller WiFi
  • Eventuel forbindelse fra din computer til trådløst netværk skal afbrydes
  • Beskyttelsesprogrammer som antivirus skal slås fra (husk at slå dem til igen efter testen)
  • Computeren er nu tændt, og du er online hos den udbyder af hastighedstest, du har valgt
  • Alle andre programmer end din webbrowser er lukket, og ingen andre websider er åbne end den til at udføre hastighedsteste
  • Nu klikker du på knappen på skærmen for at starte målingen. Normalt taget testen kun nogle sekunder, og du får så besked straks om hastigheden for både upload og download på din enhed

Bliver du positivt overrasket?

Resultatet af målingen kan måske overraske dig, også positivt. Måske opdager du, at du faktisk har en hurtigere forbindelse end det, du betaler for. Dette skyldes som regel, at udbyderen automatisk giver højeste bredbåndshastighed til abonnenterne, uanset abonnementtype. Altså en slags bonus.

Bliver du skuffet og sur?

Men du kan selvfølgelig også risikere at konstatere det modsatte, altså at din forbindelse er langsommere, end den burde være i forhold til abonnementet. Skulle dette være tilfældet, bør du i første omgang udføre testen igen og tjekke meget omhyggeligt, at du følger anvisningerne for udførsel af test. Testresultatet bliver påvirket af en række forhold, for eksempel hvis andre i din husstand har været online samtidig med, at du har lavet testen. Så tjek lige om din søn sidder på sit værelse og gamer, inden du gentager testen.

Test af mobile enheder

Desuden kan typen af enhed, herunder computerens alder, være en væsentlig faktor. Samtidig er det selvfølgelig helt centralt, at det er hastigheden via en kabelforbindelse, du tester. Og ikke via WiFi. Men du kan godt hos mange udbydere af bredbåndsmålere teste hastigheden via WiFi, og det kan naturligvis også være interessant at få opklaret. Du skal bare huske, at der er stor forskel på de to ting.

Forberedelser indendørs

Forholdene omkring dig påvirker signalet, hvad enten det drejer sig om WiFi eller om antennesignalet til din mobiltelefon eller anden mobil enhed. For eksempel er afstanden mellem din enhed og routeren afgørende. Du må ikke være længere end 10 meter fra routeren for at få en korrekt måling af hastigheden. Samtidig må der ikke være større genstande mellem din enhed og routeren, og materialer som stål, glas og beton blokerer signalet. Selv visse elektriske apparater kan forstyrre signalet, for eksempel radiatorer.

Forberedelser udendørs

Udendørs er afstanden mellem din enhed og antennen afgørende, og bakker og bygninger mellem antennen og din enhed giver dårligere signal. Hvis du bevæger dig, forstyrrer det også forbindelsen. For at foretage bredbåndstest af mobil enhed udendørs må du derfor forberede dig på en helt anden måde, end når du tjekker hastigheden via kabel derhjemme. Du skal holde stille, du skal være et åbent sted, altså ikke omgivet af bakker eller høje bygninger, og du skal være tæt på en antenne. Ellers bliver testen ikke korrekt.

Den lovede hastighed gælder under optimale forhold

Abonnementet på din bredbåndsforbindelse i dit hjem gælder en kabelforbindelse. Den lovede hastighed gælder således ikke via routeren med WiFi. Bredbåndsforbindelsen via en mobil enhed er afhængig af mange faktorer, og den lovede hastighed til for eksempel din mobiltelefon gælder under optimale forhold. Ikke hvis du opholder dig langt ude i en skov eller inde i en bygning med metertykke betonmure.

Viden om din hastighed kan være nyttig

Men hvis du forbereder testen ordentligt, kan du med en bredbåndsmåler få en temmelig præcis ide om hastigheden på din bredbåndsforbindelse. Og denne viden kan hjælpe dig blandt andet med at finde ud af hvilken hastighed, der egentlig passer bedst til dine behov. Og om du faktisk får den hastighed, du betaler for.